Opvallende verkeersregels Frankrijk

Body

In Frankrijk blijft de vorig jaar ingevoerde verlaging van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur voor verwarring zorgen. De snelheidsverlaging is een regel en dus niet altijd overal aangegeven met verkeersborden

Snelheid in Frankrijk


In Frankrijk blijft de vorig jaar ingevoerde verlaging van de maximumsnelheid naar 80 kilometer per uur voor verwarring zorgen. De snelheidsverlaging is een regel en dus niet altijd overal aangegeven met verkeersborden, waardoor veel buitenlanders weleens te snel willen rijden. En dat kan je in Frankrijk, waar tijdens de zomer sowieso veel geflitst wordt, duur komen te staan. De politie maakte onlangs bijvoorbeeld bekend 400 nieuwe camera’s in te zetten die op acht rijstroken tegelijkertijd kunnen flitsen, en dat over een afstand van 200 meter.

De regel is op zichzelf simpel:

Je mag op wegen met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm maximaal 80 kilometer per uur rijden. Het gaat om meer dan 400.000 kilometer aan zogenaamde routes nationales en départementales (de N- en de D-wegen, gevolgd door een nummer). Op wegen met in totaal vier rijstroken is de maximumsnelheid 90 kilometer per uur.

De andere maximumsnelheden in Frankrijk:
– Autosnelwegen: 130 kilometer per uur bij droog weer, 110 bij regen
– Wegen buiten de bebouwde kom met middenberm: 110 kilometer per uur bij droog weer, 100 bij regen
– Wegen buiten de bebouwde kom met twee rijstroken in elke richting: 90 kilometer per uur bij droog weer, 80 bij regen
– Wegen buiten de bebouwde kom met één rijstrook in elke richting en zonder middenberm: 80 kilometer per uur
– Binnen de bebouwde kom: 50 kilometer per uur

Milieuzones en milieusticker

Ga je naar Frankrijk dan kan het voorkomen dat je een milieusticker voor je voertuig nodig hebt om in bepaalde gebieden te mogen rijden. Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Bekijk deze pagina op de website van de ANWB voor de meest actuele informatie, én bestel gelijk je mileusticker!

Gsm en GPS

Frankrijk is bijzonder streng op het gebied van gsm- en gps-gebruik achter het stuur. Met je gsm in de hand bellen mag ook niet wanneer je stilstaat langs de weg, al rijdend mag je ook niet met oortjes handsfree bellen en je telefoon mag zich tijdens het rijden niet in je gezichtsveld bevinden.

Een radarverklikker die de exacte locatie van flitspalen en mobiele controles aangeeft, ook als app op je smartphone, is ten strengste verboden. Deze functies moeten uitgezet worden en informatie over de locaties die al op het toestel staat, moet gewist worden. De boetes kunnen oplopen tot 1500 euro.

Gewone navigatie via een gsm mag wel, maar je smartphone moet in dat geval in een houder worden geplaatst en het scherm van de smartphone mag tijdens het rijden niet worden aangeraakt of worden gebruikt om berichten te lezen.

Meer opvallende verkeersregels Frankrijk: 

-Dimlicht: Het is niet verplicht om overdag je dimlichten aan te doen, maar het wordt wel geadviseerd.

-Dimlicht: Het is verplicht om ze aan te doen in tunnels. Op de motor zijn dimlichten overdag verplicht.

-Voorrang: Op smalle bergwegen heeft omhoog rijdend verkeer voorrang op afdalend verkeer. Indien nodig moet het makkelijkst wendbare voertuig uitwijken voor minder wendbare voertuigen.

Bron ‘opvallende verkeersregels Frankrijk’:
AD.nl
ANWB